Ο Αντώνης Ζαΐρης στο Όπου νάναι… κάνει την τρίτη ποιητική του εμφάνιση, ύστερα από τα: Ανήσυχη περιπλάνηση (Εκδ. Γαβριηλίδη, 2014) και Παγωμένος χρόνος (Εκδ. Θερμαϊκός, 2016), θέλοντας ίσως να δραπετεύσει μέσα απ’ την ποίηση από τις διοικητικές, οικονομικές, πολιτικές αλλά και διδακτικές (καθηγητής πανεπιστημίου) ιδιότητές του. Στο βιβλίο του αυτό, μέσα από είκοσι τέσσερα ποιήματα, μια συνέντευξη και δύο μικρά διηγήματα, κάνει τον αναγνώστη να αναρωτηθεί: Όπου νάναι τι; πού;

Μέσα στις σελίδες του, ο Αντώνης Ζαΐρης αποτυπώνει ποιητικούς στοχασμούς – και στο παιγνίδι των λέξεων μοιάζει οι λέξεις να προηγούνται αυτού, και κάποιες φορές να τον κερδίζουν. Με τον τρόπο αυτό θέλει να εκφράσει την πάλη, την αγωνία, την ανυπομονησία, τη συνειδητοποίηση, την αναμονή και το συνονθύλευμα ενός ανάμεικτου και διαταραγμένου τώρα. Το τώρα των ημερών μας. Αλήθειες, ελπίδα και προσμονή αιωρούνται στις αράδες του κεντρίζοντας τον αναγνώστη, όταν ταυτόχρονα ο ίδιος κάνει μια ποιητική σχισμή στον χρόνο και στις σκέψεις του, και αφήνεται γράφοντας σε αυτό το διαφορετικό που μπορεί και φιλοξενεί μέσα του. Την ποιητική διάθεση. Και μέσα από αυτούς τους ποιητικούς στοχασμούς συνειδητοποιεί και εκφράζει την ανάγκη για αλλαγές, αναζητώντας και την ελευθερία να εκφράσει αυτό που μέχρι τώρα δεν τόλμησε να βγει/πει.

Και στο έργο του αυτό ο Αντώνης Ζαΐρης εμπνέεται από την πραγματικότητα της ζωής και την αποτυπώνει ποιητικά, απομακρυνόμενος ταυτόχρονα από τη στεγνή αρμονία των αριθμών.

Συνοδοιπόροι της γραφής του γίνονται και οι άλλες ιδιότητές του, οι οποίες όχι μόνο δεν τον εγκαταλείπουν, αλλά μεταλλάσσονται και εμφανίζονται σαν παραινέσεις σχετικά με την υποδούλωση των εφήμερων απολαύσεων. Αλλού, τον πιέζουν κάνοντάς τον να ομολογεί: «Θέλω κάτι που να έχει ουσία», κάτι που να ξεπλένει την ψυχή από την καθημερινότητα, προσθέτοντας και τον ρόλο της νύχτας που βγάζει τη δημιουργία, φέρνοντας πολλάκις και τον θάνατο. Σε κάποιους στοχασμούς του εκτείνεται ακόμη περισσότερο, ίσως γιατί σε αυτή την ποιητική σχισμή του χώρου και του χρόνου θέλει μια πιο βαθιά ανάσα, και τότε στη γραφή του εμφανίζεται η θάλασσα σαν πρόκληση και κυματισμός, υπονοώντας το ταξίδι. Ποιο, πού άραγε; Όπου νάναι;

Όχι δεν είναι όπου νάναι, είναι παντού. Είναι μέσα στον «Φθινοπωρινό φεγγίτη», στη «Δέσμευση», στην «Εξευτελισμένη παρηγοριά», στο «Ποτήρι που μιλάει», στη «Νύχτα», στον «Ήρεμο θάνατο», στο «Παιχνίδι της θάλασσας», στο «Περιστατικό της ζωής», σε κάθε «Ξεχωριστή μέρα», στο «Γυμνό σώμα», στον «Άνεμο και τη φωτιά», στην «Παρθενική επαφή», στο «Παλιό ταβερνείο», στο «Καλαμπούρι της ζωής», στα «Εύστροφα μάτια», στον «Δρόμο της σοφίας», στον «Γέρο του Select», στον «Ακαμάτη ήλιο», στο «Κάδρο της ζωής», στον «Άχρονο χρόνο στη σκιά του COVID-19», στο «Βαθύ φιλί», στο «Ετοιμοθάνατο φθινόπωρο»… και γενικά στους τίτλους και στο περιεχόμενο της ποιητικής διάθεσης, όπως και των δύο διηγημάτων του συγγραφέα, όπου για μια ακόμη φορά θέλει με ποιητικότητα να εκφράσει «εαυτούς και αλλήλους» στο σήμερα. Και στο έργο του αυτό ο Αντώνης Ζαΐρης εμπνέεται από την πραγματικότητα της ζωής και την αποτυπώνει ποιητικά, απομακρυνόμενος ταυτόχρονα από τη στεγνή αρμονία των αριθμών.

 

Όπου νάναι…
24 ποιήματα, μια συνέντευξη και μια ζωή χωρίς αφήγημα…
Αντώνης Ζαΐρης
Ηδυέπεια
82 σελ.
ISBN 978-618-54-7108-8
Τιμή €8,48

 

Ημερομηνία: 28.09.2020
Πηγή: diastixo.gr