Greta Thunberg: «Η ζωή μας είναι στα χέρια σας»

Τον Μάιο του 2018, η Greta Thunberg ήταν μια από τις νικήτριες ενός διαγωνισμού έκθεσης που διοργάνωσε η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet, με θέμα το περιβάλλον. To κείμενό της δημοσιεύτηκε και έγινε αιτία πολλοί αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί της.

Το ενδιαφέρον που προκάλεσε το κείμενό της αυτό την ώθησε στο να μεγιστοποιήσει τη φωνή της και, απέχοντας από τα μαθήματά της, στάθηκε για ώρες σιωπηλή έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, με μια πινακίδα στο χέρι η οποία είχε το μήνυμα πως απεργούσε – θέλοντας να ευαισθητοποιήσει κυβερνήσεις, οικονομικές δυνάμεις, φορείς αλλά και απλούς πολίτες για την κλιματική αλλαγή του πλανήτη μας.

Η 17χρονη σήμερα Greta Thunberg, ακτιβίστρια που πάσχει από το σύνδρομο του Άσπεργκερ, με την άδολη φωνή της, που δεν κρύβει κάποιο πολιτικό ή οικονομικό συμφέρον και που δεν καθοδηγείται από καμία κοινωνική ομάδα, καταφέρνει και ευαισθητοποιεί μέσα από τις ομιλίες της σε: Στοκχόλμη, Βρυξέλλες, Ελσίνκι, Λονδίνο, TEDx, στην 24η Διάσκεψη Μερών του ΟΗΕ, στη Βιέννη, στο facebook…, όχι μόνο τους συνομηλίκους της –οι οποίοι απέχουν από τα μαθήματά τους διαδηλώνοντας και αυτοί για την υπερθέρμανση του πλανήτη–, αλλά με τον τρόπο με τον οποίον ορθώνει τη φωνή της ευαισθητοποιεί και τους ενήλικες, οι οποίοι ακούν την αγωνία ενός παιδιού που εντοπίζει την αιτία της υπερθέρμανσης στην εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου – και, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την υπερθέρμανση, η σταδιακά αυξανόμενη θερμοκρασία θα καταστήσει τον πλανήτη ακατοίκητο. Περιγράφει, με άλλα λόγια, το φαινόμενο ενός πλανήτη που τελειώνει – της Γης! Αυτή είναι και η κραυγή της. Η γενιά της, αλλά και οι επερχόμενες γενιές, να έχουν έναν πλανήτη κατοικήσιμο και βιώσιμο.

Στις ομιλίες της αναφέρεται στον χρόνο που έχει απομείνει, ώστε να μπορέσει η ανθρωπότητα να αναστρέψει την κλιμακούμενη καθημερινά καταστροφή του πλανήτη. Με λόγια απλά και απλούς συλλογισμούς, αλλά και με ατράνταχτα επιστημονικά στοιχεία, στις ομιλίες της εντοπίζει την αιτία αυτού του φαινομένου –καίγονται εκατό εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αναφέρει– και γι’ αυτό προτείνει την άμεση αποφυγή καύσης ορυκτών καυσίμων, τα οποία είναι και η βασική αιτία του φαινομένου του θερμοκηπίου, που έχει σαν αποτέλεσμα την υπερθέρμανση. Και αναλύοντας την αλυσίδα της επιρροής της υπερθέρμανσης στον πλανήτη, μιλά για τα 200 είδη του φυτικού και ζωικού βασιλείου τα οποία πεθαίνουν καθημερινά επηρεάζοντας τη φυσική ισορροπία –χλωρίδα και πανίδα–, τη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου, κάνοντας ταυτόχρονα τον πλανήτη Γη να ζει τον έκτο μαζικό αφανισμό στην ιστορία του. Αναφέρεται επίσης και στο λιώσιμο των πάγων στους πόλους από την υπερθέρμανση, το οποίο ελευθερώνει τεράστιες ποσότητες μεθανίου, αέριο το οποίο πολλαπλασιάζει την αύξηση της θερμοκρασίας.

Θα αλλάξει την οπτική μας και τη συμπεριφορά μας. Αφορά την επιβίωση τη δική μας και των παιδιών μας.

Η πρότασή της είναι σαφής: κάθε προηγμένη χώρα, όσο μικρή και αν είναι, να μειώσει άμεσα στο ελάχιστο αυτές τις εκπομπές αερίων παύοντας την καύση των ορυκτών, για να προλάβουν και οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες να ολοκληρώσουν οδικά δίκτυα, κτιριακές μονάδες… ούτως ώστε να μπορέσουν χωρίς λειτουργικές ελλείψεις και αυτές, μέσα από τον ίδιο βαθμό πολιτισμού, να ενταχθούν στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα. Πρέπει, όπως αναφέρει στο βιβλίο της, να αντιδράσουμε άμεσα σαν να έχουμε έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο. Αφορά και τον δικό μας αφανισμό!

Η Greta Thunberg έγινε εξώφυλλο στο ΤΙΜΕ και έχει προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης. Με το βιβλίο της αυτό ευαισθητοποιεί επίσης και τον κάθε απλό πολίτη να σκεφτεί πώς θα μπορούσε να συμβάλει, μέσα από την άμεση αλλαγή της καθημερινότητάς του, στη διάσωση του πλανήτη. Γι’ αυτό και συγκεντρώθηκαν οι ομιλίες της στο παρόν βιβλίο, μέσα από το οποίο άδολα και υπεύθυνα μας εξηγεί ποια ακριβώς είναι η καταστροφή που επιφέρει η υπερθέρμανση, εκθέτοντας οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και κυβερνήσεις που δεν ευαισθητοποιούνται επιβάλλοντας άμεσα μέτρα για τη διάσωση της Γης.

Greta ThunbergΤο βιβλίο Η ζωή μας είναι στα χέρια σας πρέπει να το διαβάσουμε/αποκτήσουμε όλοι. Θα αλλάξει την οπτική μας και τη συμπεριφορά μας. Αφορά την επιβίωση τη δική μας και των παιδιών μας. Παραλάβαμε έναν παράδεισο, τον οποίο μετατρέπουμε καθημερινώς σε κόλαση. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη χρόνος για να αναστραφούν όλα. «Υπάρχει ελπίδα», ακόμα, όπως θα έλεγε και ο Αντ. Σαμαράκης. Γρηγορείτε!

 

Η ζωή μας είναι στα χέρια σας
Οι ομιλίες που συγκλόνισαν τον κόσμο
Greta Thunberg
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
112 σελ.
ISBN 978-960-484-509-5
Τιμή €7,99

Ημερομηνία: 27.01.20
Πηγή: diastixo.gr