Γιάννης Ξανθούλης: «Βιβλικοί ήρωες με χαμηλά λιπαρά»

Με τίτλο Βιβλικοί ήρωες με χαμηλά λιπαρά και υπότιτλο Ο Σώτος και ο Άσωτος και Η κατάρα της γαλοπούλας, κάνει και πάλι τη συγγραφική εμφάνισή του ο Γιάννης Ξανθούλης, που σε συνεργασία με τον σκιτσογράφου Θανάση Δήμου μάς παραδίδουν όχι απλώς ένα εικονογραφημένο βιβλίο, μας παραδίδουν μια εικονογραφημένη ραδιοφωνική εκπομπή. Αυτή την αίσθηση έχει ο πιστός ακροατής των ραδιοφωνικών του εκπομπών. Εγώ!

Χειμαρρώδης και πληθωρικός στον λόγο, παίρνει ως θέμα του την Παραβολή του Ασώτου για να τη μετατρέψει στο πανηγύρι της κραιπάλης και της ακολασίας αν όχι του σήμερα, ίσως του πάντα. Με εκείνο το χιούμορ του το έξυπνο, γρήγορο, επίκαιρο, που άλλοτε μοιάζει με το πικάντικο χιούμορ του Χάρρυ Κλυνν και άλλοτε με του Σουρή, διατηρώντας ωστόσο τη δική του μοναδική σφραγίδα, του Γιάννη Ξανθούλη. Στην ίδια διάθεση και στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο Θανάσης Δήμου, ο οποίος με τα σχέδια και τα χρώματά του οπτικοποιεί εξίσου χιουμοριστικά και εμπνευσμένα το κείμενο.

Ο Γιάννης Ξανθούλης για να διατηρήσει την ισορροπία της παραβολής έχει και τον αντίποδα του Άσωτου, τον Σώτο. Και παίζοντας με το άμετρο του πρώτου και με τη στέρηση και το μέτρο του δεύτερου, για να περιγράψει με αριστοφανικό τρόπο τα αντίθετα, επιστρατεύει διαφορετικών εποχών καταστάσεις και celebrities, για να δείξει και τη διαχρονικότητα του θέματος. Αποκαλύπτει δε και το κάδρο της οικογένειας με την εικόνα μιας παρωδίας, όπου ακόμη και ο πατέρας, εθισμένος στις ακολασίες, εμφανίζεται γεμάτος συναισθήματα και χωρίς λογική, για να συμπληρώσει ίσως και «το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει». Εμφανίζεται ο πατέρας περισσότερα να έχει να πει και να καμαρώσει για τον Άσωτο γιο του παρά για τον εγκρατή Σώτο, τον οποίο παρακινεί να πλυθεί και να κάνει σεξ.

Θα αλλάξετε συκώτι με το βιβλίο αυτό!

Όμως ας πάμε στας γραφάς/ Στα μακρινά τα χρόνια/ Που οι άσωτοι είχανε σουξέ/ Και οι σεμνοί ήταν ψώνια.

Που εντούτοις εδοξάστηκε/ Σκανδαλωδώς ως σταρ/ Κι ακόμη τρώει τα υπόλοιπα/ Με γκόμενες στα μπαρ.

Με αυτόν τον μοναδικό χαριτωμένο τρόπο έκανε και τις ραδιοφωνικές του εκπομπές, όπου μέσα από στίχους προκαλούσε ο ίδιος τον εαυτό του να εκφραστεί με ρίμα ευφυώς και ευθύμως.

Γιάννης ΞανθούληςΣτο δεύτερο μέρος του βιβλίου, με μια allure γαλλική να διαπερνά την ιστορία και τα καταπληκτικά σκίτσα του Θανάση Δήμου με εικόνες καν-καν και όχι μόνο, μας μεταφέρουν την ιστορία της μαμάς γαλοπούλας, που νουθετεί την κόρη της να κάνει έναν πλούσιο γάμο, και της ονειροπαρμένης κόρης που νομίζει πως είναι κύκνος. Γαστρονομικές συνήθειες και κρασιά δίνουν συνέχεια στη γαλλική ambience του βιβλίου, με το Beaujolais να ρέει και το coq au vin να αχνίζει, δίπλα στη σούβλα με το αρνί. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε. Εικόνες και στίχοι απείρου κάλλους, έμπνευσης και χιούμορ γίνονται μια εξαιρετική αφηγηματική περιπέτεια, όπου το συνεχές χαμόγελο και η έξυπνη αισθητική των εικόνων γίνονται μια απόλαυση αναγνωστική, που φέρνει λύπη στον αναγνώστη όταν φθάνει στη τελευταία σελίδα.

Αγοράστε το, χαρίστε το, απολαύστε το! Θα δείτε τη σπιρτάδα των κειμένων του Γιάννη Ξανθούλη και την εξίσου δυνατή απεικόνισή τους από τον Θανάση Δήμου. Θα αλλάξετε συκώτι με το βιβλίο αυτό!

Είναι τελικά βιβλίο ή μήπως είναι μια εικονογραφημένη ραδιοφωνική εκπομπή; ρωτά ο αναγνώστης. Εγώ!

 

Βιβλικοί ήρωες με χαμηλά λιπαρά
Γιάννης Ξανθούλης
εικονογράφηση: Θανάσης Δήμου
Ελληνικά Γράμματα
96 σελ.
ISBN 978-960-19-0723-9
Τιμή €13,90

Ημερομηνία: 13.12.19
Πηγή: diastixo.gr