Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε το, RIGOLETTO, του ΤΖΙΟΥΖΕΠΕ ΒΕΡΝΤΙ σε λιμπρέτο του ΦΡΑΝΣΕΣΚΟ ΜΑΡΙΑ ΠΙΑΒΕ, ένα λυρικό δράμα, -μια όπερα- σε τρεις πράξεις. Την παρακολούθησα την Κυριακή 5/7, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο πόντιουμ ο Λουκάς Καρυτινός κ σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.
H όπερα είναι βασισμένη στο έργο του Βίκτωρα Ουγκώ, «ο Βασιλιάς διασκεδάζει» (LA ROI S’AMUSE). Πρωτοπαίχτηκε, στις 11 Μαρτίου 1851, στο θέατρο « ΛΑ ΦΕΝΙΤΣΕ» της Βενετίας κ είναι ένα έργο, το οποίο θεωρείται από τα αριστουργήματα της ώριμης περιόδου του δημιουργού. Η μπαγκέτα του Λουκά Καρυτινού συγκίνησε όλους μας για τις εναλλαγές της τρυφερότητας αλλά κ της στιβαρότητας των μελωδίων που συνθέτουν το έργο.
Ωστόσο, αυτήν τη μαγεία ενός κλασικού έργου η σκηνοθετική ματιά της Κατερίνας Ευαγγελάτου την μετέφερε στο « τώρα» ή καλύτερα στη δεκαετία του ´80, εμπνέοντας κουστούμια κ χορογραφία, με αποτέλεσμα να φαίνεται στα μάτια του θεατή όχι σαν ένα έργο που έχει γραφεί κ παιχτεί πάνω από 150 χρόνια, αλλά σαν ένα έργο που γράφτηκε τώρα φέρνοντας κ την αισθητική του τώρα. Με σκηνοθετική προσέγγιση, τολμηρή, προκλητική, σύγχρονη, αιρετική κ εμπνευσμένη κατάφερε η σκηνοθέτης αφενός μεν να μεταφέρει το θέμα του έργου, που είναι η βία κ το παράγωγό της η εκδίκηση κ αφετέρου να τονίσει την χωρίς καμμία εκτίμηση θέση της γυναίκας στην κοινωνία εκείνης της εποχής. Έδωσε δε ευφυώς κ την εικόνα του ιταλικού υποκόσμου με τον θίασο να εμφανίζεται με μάσκες από την ταινία ΝΟΝΟΣ, διατηρώντας ωστόσο πάντα τα βήματά της πάνω στο πως σκηνοθετικά έχει γίνει/παιχθεί μέχρι τώρα το έργο. Με ευρηματικότητα, προσέθεσε στο σανίδι λωρίδες με νερό, εκατέρωθεν της σκηνής υπαινισσόμενη τη θάλασσα ενώ, την καταιγίδα της βραδιάς του φόνου την υπαινίχτηκε με νερά εσωτερικά της σπηλιάς/κρυσφύγετο όπου ο Ριγκολέττο έκρυβε την κόρη του Τζίλντα.
Ένα έργο κλασικό με μια φρέσκια κ εμπνευσμένη σκηνοθετική ματιά κ την μελωδία να παρασύρει το κοινό. Όλοι οι παράγοντες του έργου, ήταν απόλυτα εναρμονισμένοι μεταξύ τους κ έδωσαν αυτό το εξαιρετικό θέαμα στο κοινό το οποίο στην Τρίτη πράξη μουρμούριζε με λύπη την άρια, LA DONNA E’ MOBILE.
Στο ρόλο του Ριγκολέττο, ο Δημήτρης Τηλιακός, του Δούκα της Μάντοβας, ο Δημήτρης Πακσόγλου κ στον ρόλο της Τζίλντας, η Χριστίνα Πουλίτζη.
Σκηνικά:Εύα Μανιτάκη
Κοστούμια: Άλαν Χράνιντελ
Χορογραφία/Κινησιολογία:Πατρίτσια Απέργη