Ο παραμυθάς – Παράξενες ιστορίες

Ο γνωστός Παραμυθάς –που τα παιδιά μας μεγάλωσαν βλέποντας τις ιστορίες του στην τηλεόραση– έχει μαγικές ικανότητες. Φορώντας το γιλέκο που του χάρισε μια νεράιδα μπορεί να πετά, να συνομιλεί με τα πουλιά και τα ζώα, και μπορεί να αλλάζει το μέγεθός του, με το να γίνεται μικρός σαν καρφίτσα και μεγάλος σαν βουνό.

Στο βιβλίο του αυτό ο Παραμυθάς –που έχει ξεχάσει πια το πραγματικό του όνομα– στην εισαγωγή θίγει τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και την ανεκτίμητη φυσική ομορφιά που καταστρέφεται, όταν δεν τη φροντίζουμε. Στη συνέχεια αφηγείται έξι παράξενες ιστορίες, για τις μάχες των χαρταετών με τα πουλιά τους αετούς, για τη μαγική σφυρίχτρα με τη φυλακισμένη βασιλοπούλα, για τους δείκτες ενός ρολογιού που το έσκασαν και πήγαν και χώθηκαν στο ρολόι της Δημαρχίας για να έχουν περισσότερη θέα, για ένα μικρό έλατο, που παρακαλά να μην το αγοράσουν για να πάψουν οι άνθρωποι να κόβουν τα έλατα τις ημέρες των Χριστουγέννων, για τον εγωιστή γίγαντα, γιο του Μάγου Κατσουφάκια, που έτρωγε πασατέμπους και επειδή διψούσε πολύ, έπινε το νερό από τα σύννεφα και, τέλος, για τη φίλη του την Κάμη την Καμηλοπάρδαλη, που δέθηκε κόμπος ο λαιμός της και της τον έλυσε με τόση εξυπνάδα.

Στο σύνολό τους οι ιστορίες αυτές αναπτύσσουν τη φαντασία του παιδιού, ωθώντας παράλληλα τη σκέψη του να κινείται έξω από στερεότυπα με το να του προτείνει ευρηματικές και ασυνήθιστες λύσεις. Ωστόσο, κυρίαρχο μήνυμα, που κάνει το βιβλίο να διατηρεί τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, είναι η συνύπαρξη των παιδιών στο κοινωνικό σύνολο μακριά από εγωισμούς και προσωπικό κέρδος εις βάρος των άλλων. Ταυτόχρονα, το βιβλίο παραμένει απολαυστικό, διότι οι ιστορίες του έχουν κάτι μαγικό και έξυπνο, αφού μαγικές και έξυπνες είναι και οι προτεινόμενες λύσεις.

Το εικαστικό κομμάτι του βιβλίου –η εικονογράφηση της Στεφανίας Ταπτά– προσθέτει σημαντική αξία σε αυτό, παρουσιάζοντας αθώα σκίτσα φτιαγμένα με χαρούμενα χρώματα, που επιτρέπουν στο παιδί να αναγνωρίσει δικές του ζωγραφιές και μέσα από αυτές να διεισδύει μέσα στις ιστορίες και να γίνει ο ήρωάς τους.

Ο παραμυθάς – Παράξενες ιστορίες
Νίκος Πιλάβιος
εικονογράφηση: Στεφανία Ταπτά
Ψυχογιός
56 σελ.
Τιμή € 7,70

 

Ημερομηνία: 05.04.14
Πηγή: diastixo.gr