Σε συνέχεια της χθεσινής μου ανάρτησης, κ σχετικά με το Ηπειρώτικο ΜΟΙΡΟΛΟΙ, του Κρίστοφερ Κινγκ, αμερικανού εθνομουσικολόγου κ δεινού συλλέκτη πολύτιμων δίσκων 78 στροφών, είναι ένα βιβλίο, το οποίο, μ´ έχει εγκλωβίσει και καταγοητεύσει. Είναι η πρώτη φορά που μπορώ να πω πως διαβάζω τη λογοτεχνία κ την ποίηση της μουσικής, η οποία μου ανοίγει συνεχώς πόρτες κ παράθυρα εξιστορώντας τη χρονική/ιστορική, παρουσία κ εξέλιξη μελωδίας κ ήχων, για τα Ηπειρωτικά Μοιρολόγια. Κ ενώ το αφηγηματικό κείμενο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, με καθυστερούν στην ανάγνωσή του οι εμβόλιμες αναφορές σε μουσικούς κ κομμάτια που δεν ήξερα πως υπήρχαν κ που οι ηχητικές πύλες του YouTube, ανοίγουν διάπλατα μεταφέροντάς μου, αυτά, στα οποία αναφέρεται, ο Κρίστοφερ Κινγκ. Έτσι έμαθα και άκουσα τον μέγα βιολιστή Αλέξη Ζούμπα,(1883-1946), -θεωρήθηκε φαινόμενο στο βιολί- στο Ηπειρώτικο ΜΟΙΡΟΛΟΙ, άκουσα το, Τζαβάρα Αρβανίτικο, στο οποίο, το δοξάρι του Αλέξη Ζούμπα ηχεί, σαν αηδόνι που θρηνεί. Έμαθα, επίσης με τον ίδιο τρόπο, από τις αναφορές του συγγραφέα κ από τις ίδιες ηχητικές πύλες τους: Κίτσο Χαρισιάδη, τους Νίκο Τζάρα κ Σιδέρη Ανδριανό,τον Χρήστο Μπανάκα, τους,Δημήτρη, Μάνθο, Νίκο,Χαλκιά, Μιχάλη Χαρίση, τους πέντε Γλυνιώτες κ τους πέντε ανώνυμους αλβανούς τραγουδιστές. Κ όλα αυτά μέσα από την ελληνική δημώδη μουσική, την οποίαν ανακάλυψε ο Κρίστοφερ Κινγκ -βραβευμένος με GRAMMY κ άλλες πέντε φορές υποψήφιος για το ίδιο βραβείο- , ο οποίος την ερωτεύτηκε κ αγάπησε τόσο, με αποτέλεσμα να εγκατασταθεί μονίμως στην Ήπειρο για να μελετήσει σε βάθος, τα Ηπειρωτικά μοιρολόγια, όντας στα χώματα, στα φαράγγια, στους θανάτους, στην ξενιτιά κ στην ημέρα του νόστου κ του γάμου, λόγους για τους οποίους γράφτηκαν, αυτά.
Ωστόσο, η αγάπη του για τη μουσική βγαίνει κ στα μουσικά όργανα που μπορούν να την αναπαράξουν. Το γραμμόφωνο! Κάνοντας κ εμένα να θυμηθώ τη συγκίνηση που ένιωσα όταν είκοσι πέντε χρόνια πριν, ένα οικογενειακό απόκτημα έφτασε σπίτι μου, γεμάτο στο εσωτερικό του με τέσσερα άλμπουμ από πολύ σπάνιους δίσκους 78 στροφών. Εκείνο το βράδυ άργησα πολύ να κοιμηθώ. Έβλεπα, σαν όνειρο μπροστά μου, όλους αυτούς που ερωτεύθηκαν, γέλασαν, δάκρυσαν, χώρισαν ακούγοντας τη μουσική του.
Πιστεύω πως, το Ηπειρωτικό ΜΟΙΡΟΛΟΙ, του Κρίστοφερ Κινγκ, είναι μια κιβωτός της δημώδους μας μουσικής -ο συγγραφέας την κατατάσσει στην αρχαιότερη δημώδη μουσική της Ευρώπης- κ που πρέπει όλοι μας να το έχουμε στα σπίτια μας. Η συλλεκτική έκδοση αυτή,συμπεριλαμβάνει κ ένα CD με όσα τραγούδια κ μουσικούς/ερμηνευτές παραπάνω σας ανέφερα. Η έκδοση αυτή ένα κόσμημα. Συγχαρητήρια στις εκδόσεις ΔΩΜΑ, που πίστεψαν κ εξέδωσαν το βιβλίο αυτό