Διαβάζοντας τους πίνακες

 

 

ΕΒΙΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ   BROKEN MIRROR  Gallery  ARGO

 

 

 

 

Η Εβίτα Κανέλλου, ζωγράφος και φωτογράφος, ύστερα από εικοσιπενταετή δημιουργικής, σταθερής αλλά και σεμνής παρουσίας στο χώρο της ζωγραφικής, εμφανίζεται στην ομαδική έκθεση με τον τίτλο, BROKEN MIRROR, με τρεις πίνακες:

Broken Mirror, Cracked, To the Unknown.

Σε αυτούς μάς αποκαλύπτει τον εσωτερικό της κόσμο τα θραύσματα, τις ρωγμές του, αλλά και τις ατραπούς στις οποίες δείχνουν/οδηγούν οι εκάστοτε επιλογές. Και οι τρείς πίνακες, είναι μια εύγλωττη σιωπηρή αφήγηση, αφήνοντας σχήματα και χρώματα να μιλούν.

Για μια ακόμη φορά, η Εβίτα Κανέλλου, εμφανίζεται λιτή, αφαιρετική, δωρική, πολύπλευρη και ανεξάντλητη, αντανακλώντας, τον αντικατοπτρισμό του δίπολου της πραγματικότητας, τον πολύχρωμο κόσμο των θραυσμάτων και των άγνωστων δρόμων της ζωής.

 

Μοιάζει αφηγούμενη, για μια ακόμη φορά, να εμπνέεται στον πίνακά της, «Broken Mirror», από τα θαμπά φωτεινά κρύσταλλα του Louis C. Tiffany, για να αποτυπώσει έγχρωμα θρύψαλα ζωής και εσώτερου εαυτού. Σίγουρα μέσα από τα ταξίδια της βρέθηκε πολλές φορές μπροστά από αυτές τις λάμπες, θαύμασε τη θαμπή πολύχρωμη αφήγησή τους και τώρα τις μεταφέρει στα έργα της, ενσωματώνοντάς τες στη δική της τέχνη.

 

Τον ίδιον αντικατοπτρισμό, και δίπολο αντικρίζει ο θεατής και στον, «Cracked» όπου ένας μπλε ορίζοντας στο μέσον, χωρίζει τη γη από τον ουρανό, δείχνοντας  τα κομμάτια τους. Τα θρύψαλά τους, τα οποία αλληγορικά απεικονίζουν μια εσωτερική διάσταση μιλώντας και για τα δικά μας εσωτερικά θραύσματα, «κρακ».

 

Και στον, «To the Unknown», προβάλλει τις πολλαπλές γκρίζες αμφίβολες επιλογές, που αδιέξοδα, απαγορεύσεις και περιορισμοί φέρνουν, και ενώνοντας πολλούς πιθανούς δρόμους τους οδηγεί να συγκλίνουν προς μια κατεύθυνση, στην έξοδο. Μοιάζει, σαν ένας άλλος Γιάννης Σκαρίμπρας, να προτείνει: «Φυγή προς τα εμπρός».

 

Η Ε.Κ. παραμένει συγκεκριμένη και πιστή στην μεικτή της τεχνική, η οποία πλέον έχει γίνει η αναγνωρίσιμη υπογραφή της. Οι πίνακές της, με ευθείες γραμμές τέμνονται στα δύο αλλά και καθένας από αυτούς τέμνεται πολλαπλώς, δείχνοντας το πολύπλευρο και το βάθος των ερμηνειών τους. Οι ευθείες γραμμές την εμπνέουν. Εμφανίζονται, γεμάτες αρμονία, κομψότητα και ισορροπία, μοναχικές, διασταυρούμενες και άλλοτε συνεννοούμενες εξωτερικεύοντας το μήνυμά της. Την αισιοδοξία αλλά και την τόλμη πως όλα συγκλίνουν και οδηγούν προς το καλύτερο, με τα  χρώματα που τις πλαισιώνουν να προσθέτουν συναισθήματα στην αφήγησή τους. Μιλούν για την ίδιαν, μιλώντας συγχρόνως για εμάς.

 

Η Εβίτα Κανέλλου, με την ωριμότητα της τεχνικής και του ταλέντου της, μάς αποκαλύπτει τον εσωτερικό της κόσμο. Τον κομματιάζει κάθε φορά και τον αφήνει σαν σπασμένο κάτοπτρο να καθρεφτιστεί στους πίνακές της και μάς καλεί να τον γνωρίσουμε. Άλλοτε συμπίπτει με τον δικό μας και άλλοτε τον παρακινεί.

 

Η αισιοδοξία και το φως είναι στοιχεία που πηγάζουν από την ίδια και αποτυπώνονται στα έργα της δίνοντας κρυστάλλινη λαμπρότητα στους πίνακές της, και χαρακτηρίζοντας τη ζωγραφική της. Την ίδια λάμψη εντοπίσαμε και στην τελευταία ατομική της έκθεση, «Εικόνες από το μέλλον», έτσι και εδώ, σπάζοντας τις γκρίζες μπάρες του αδιεξόδου, μέσα από τον γαλαζοπράσινο του πίνακά της λέει πως: «Δεν υπάρχουν γκρίζα αδιέξοδα και απαγορευτικοί περιορισμοί, είναι απλά, μια μετάβαση στο πλήθος των εκάστοτε επιλογών».

 

Οι πίνακές της, είναι το πεδίο μέσα από το οποίο συνομιλεί με τον θεατή και εδώ τον ωθεί να αντικρίζει με δύναμη τα προσκόμματα και τα ανυπέρβλητα εμπόδια της ζωής, εστιάζοντας στην τόλμη και τη σιγουριά πως στο τέλος, η σοφία του σύμπαντος και ο χρόνος όλα τα υπερνικούν. Τα δικαιώνουν! Χρόνος, μια έννοια και μέτρηση, η οποία τόσο εμπνευσμένα αποτυπώνεται στα έργα της, πρωταγωνιστώντας, στην τελευταία ατομική της έκθεσή της.

 

 

Η Εβίτα Κανέλλου, σε  αυτήν τη ομαδική έκθεση με τον τίτλο BROKEN MIRROR, μέσα από τις  αντανακλάσεις του εσωτερικού της κόσμου, καταφέρνει και μάς εκπλήσσει συνεχώς από το εύρος των εμπνεύσεων και απεικονίσεών τους και εξελισσόμενη τόσο πιο σαφές, λιτό, στοχευμένο και εσωτερικό γίνεται το μήνυμά της, εκφρασμένο με την τόσο αναγνωρίσιμη πλέον τέχνη και τεχνική της.

Στη γόνιμη εικοσιπενταετή παρουσία της στο χώρο της ζωγραφικής, έχει στο ενεργητικό της, 6 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε περισσότερες από 70 ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, το εξωτερικό και σε Δημοτικές Πινακοθήκες της Ελλάδας.

Τούλα  Ρεπαπή
Κριτικός Λογοτεχνίας

 

Broken Mirror

Διάρκεια έκθεσης: 29 Φεβρουαρίου – 23 Μαρτίου 2024

Δέκα καλλιτέχνες απέναντι στον « Σπασμένο Καθρέπτη»

     Αδριανός, Δωροθέα Αμέντα,

      Κώστας Βαρώτσος, Κρίστι Γρηγορίου,

     Τζουλιάνο Καγκλής, Εβίτα Κανέλλου,

      Κατερίνα Μαυρολέων, Βαγγέλης Ρήνας,

       Κατερίνα Ριμπατσιού, Μάρω Τσαφαντάκη

 

Την έκθεση προλογίζει ο ιστορικός τέχνης, Μάνος Στεφανίδης.

Γκαλερί Αργώ

Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι

τηλ:210 7249333