«Μια εικόνα χίλιες σκέψεις»

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, ζωγράφος, Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εμφανίζεται στην ομαδική έκθεση της Σύγχρονης ελληνικής τέχνης,  «ΑΝΤΗΧΗΣΕΙΣ», στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, σε διπλό ρόλο. Του συνδιοργανωτή και του εικαστικού, τιμώντας κάτω κι από τις δύο ιδιότητες, τον γενέθλιο τόπο του, τον Νομό Ηλείας.

Στην έκθεση αυτήν, παρουσιάζει δύο πίνακές του: Colossus και City in flame” .

Έχει λεχθεί πολλές φορές πως υπάρχει ανδρική και γυναικεία γραφή. Το ίδιο θα μπορούσα να πω κι εγώ βλέποντας τον πίνακα του ζωγράφου, Κων/νου Παπαμιχαλόπουλου, Colossus. Αν και ο πίνακας εκπέμπει, μέσω των χρωμάτων του, τη λάμψη της ζεστασιάς, της θαλπωρής και της τρυφερότητας, ταυτόχρονα, εκφράζει και τη δύναμη της ανδρικής παρουσίας, παραπέμποντας διαχρονικά, στην επιβολή, κυριαρχία και εξουσία του επί  γης.  Αυτή η εξουσιαστική παρουσία είναι η πρώτη αίσθηση που έρχεται σαν αύρα δύναμης, σαν  ωστικό κύμα που παρασύρει και κατακτά τον θεατή.

Αμέσως μετά, το βλέμμα ακολουθεί αυτήν την δρασκελιά στο χρόνο και τους πολιτισμούς που απεικονίζουν τα διαφορετικών τόπων και χρόνων της ιστορίας κτίσματα, με τον ίδιο -τον  Colossus”- να τα υπερπηδά. Ωστόσο, διατηρείτο DNA του, και σαν Τσολιάς, φέρει επάνω του συνεχείς μεταλλάξεις, μεταμορφωνόμενος σταδιακά σε ρομπότ.  Ίσως, ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, επιλέγοντας την ενδυμασία που παραπέμπει σε Τσολιά, να μάς μιλά και για τον πολιτισμό που έφερε η Ελλάδα στην ανθρωπότητα, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχίες και φόβους για το δυσοίωνο μέλλον της.

Η ομορφιά και η θαλπωρή των χρωμάτων που χρυσίζουν και κάνουν τα κτίσματα να λάμπουν, γίνονται μια οπτική παγίδα για τον  θεατή. Μαγεύεται από τη δύναμη και την ομορφιά της εικόνας, με αποτέλεσμα το βλέμμα του να παραμείνει και, εισχωρώντας σε αυτήν, συναντά το μήνυμα του δημιουργού, για την επιβολή και κυριαρχία όχι του ίδιου του ανθρωπου επί της γης, αλλά της επιβολής και κυριαρχίας της ρομποτικής μεταμόρφωσης του. Ή  μάλλον, το μήνυμα, της απώλειας της κυριαρχίας του ανθρώπου, από αυτήν.

Ο  Colossus”  του Κωνσταντίνου Παπανικολάου, είναι ένας εμπνευσμένος και αινιγματικός πίνακας με πολλές αναγνώσεις και επιπλέον αναλύσεις. Αφηγείται την ιστορική και υπαρξιακή διαδρομή του ανθρώπου. Στον πίνακα αυτόν, ο δημιουργός εκφράζει τούς στοχασμούς του, προβλέποντας τη σταδιακή απάλειψη της μέχρι τώρα κυριαρχικής παρουσίας  του ανθρώπου, στη γη. «Δρασκελίζοντας το χρόνο», ίσως, θα μπορούσε να  είναι ένας επιπλέον τίτλος, στον πίνακα αυτόν.

Στο ίδιο πνεύμα της γοητευτικής ομορφιάς των χρωμάτων της φωτιάς, της αρμονίας, της συμπαγούς συμμετρίας και της πληρότητας του μαγικού και του ασύνδετου που εμπεριέχει και στον δεύτερον πίνακά του, City in flame”, ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, έρχεται με το ταλέντο, την τεχνική και την τόσο πλούσια έμπνευσή του να μας μιλήσει και για έναν άλλον σημαντικό κίνδυνο των ημερών μας, αυτόν, της κλιματικής αλλαγής. Ίσως, ο «φλεγόμενος» πίνακας City in flame να είναι κι η δική του «εικαστική» φωνή διαμαρτυρίας, για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Όλα απεικονίζονται υπέροχα και θελκτικά, ωστόσο, το σπίτι μας, η πόλης, ο πλανήτης, φλέγεται!

Ο ζωγράφος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, με δύο εμπνευσμένες προσεγγίσεις, πάνω στα θέματα που απειλούν τη ζωή στον πλανήτη γη, έρχεται να μας αποδείξει για μια ακόμη φορά πως η Τέχνη μπορεί να υψώνει τη «φωνή» της σε κάθε τι. Ιδαίτερα, στο καταστροφικό!

Οι πίνακές του: “Colossus” 2023-2024, Egg-tempera and gold leaf on panel 145x40cm

“City in flame”2022, Egg-tempera and gold leaf on panel 100x150cm                   

Την ομαδική έκθεση «ΑΝΤΗΧΗΣΕΙΣ» επιμελείται η Ιστορικός τέχνης, Αννίτα Πατσουράκη.

 

Τούλα  Ρεπαπή

Βιβλιοκριτικός